Med tillstånd översatt bloggartikel originalet är skrivet av Dr. Eleanor Kellon veterinär och ägare av Equine nutritional solutions. Även bilden kommer därifrån. Länk till original inlägget som är skrivet på engelska.
(Key Mineralmix produkter och foderstatsbalansering bygger till största delen på kunskaper från hennes kurser.)
Vinterfång
Originalet publicerat den 16 december 2018 av Dr. Kellon
Veterinärer som jobbar mycket med fånghästar är väl införstådda med problemet, men andra kanske inte känner till det. Vinterfång är ett fångliknande syndrom som utlöses av kallt väder.
Hästar har normalt mycket hög tolerans för kyla. Hos alla arter orsakar kyla en reflexväxling av blod bort från extremiteterna in mot mitten för att begränsa förlusten av kroppsvärme. Friska hästar förhindrar att hovvävnaden tar skada på grund av låg blod/ syretillförsel genom att använda lokala arteriovenösa shuntar – vägar som gör att de snabbt kan leda blod tillbaka till venerna för att återvända eller skicka det till de lokala vävnaderna. När låg blodtillförsel når en kritisk nivå, kan de arteriovenösa shuntarna till den delen av hoven stängas, vilket genomsyrar vävnaden.
Den enda negativa effekten av kallt väder och minskat blodflöde till hoven hos en frisk häst är långsammare hovtillväxt. Hos hästar med metabola problem som resulterar i höga insulinnivåer kan det vara en annan historia.
Även om vi inte känner till alla detaljer är det uppenbart från forskning att högt insulin kan orsaka fång. Vi vet också att förhöjt insulin, även om hästen inte haft något riktigt fånganfall orsakar liknande avvikelser i lamellens struktur. Nivåerna av endotelin-1 är också kraftigt förhöjda. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018505/ Detta är ett ämne i kroppen som får blodkärlen att dra ihop sig. Det har också visat sig att kärlen i hoven blir känsligare för andra budbärare/ ämnen som signalerar sammandragning. Dessa förändringar kan samverka med den köldinducerade blodkärlsförträngningen och orsaka kritiska störningar i hovarnas blodtillförsel.
Hästar med köldframkallad hovsmärta uppvisar tydlig hälta och ofta typisk fångställning, men utan förhöjd puls eller värme i hovarna. I lindrigare fall kan det misstas för känslighet att röra sig över frusen och ojämn mark som alla hästar visar. Det försvinner dock inte på plana ytor. Känsligheten för kyla kan variera, men tecken kan uppträda redan vid 40F (4,4C).
Även hästar som vanligen har sitt insulin under kontroll genom foder med låg sockerhalt kan drabbas. Detta kan bero på att kallt väder också har observerats, orsaka stora svängningar i insulinnivåerna och/ eller på grund av tidigare skador som påverkar cirkulationen i hovarna.
Det första steget för att hjälpa dessa hästar är att skydda deras extremiteter (ben och hovar) från kylan. Benlindor som fodrade transportboots fungerar bra och är säkra att ha på, eftersom de inte glider och orsakar ojämnt tryck på senorna. Boots med sulor och sockar eller fleecefoder är viktigt.
Hästen kan stödjas näringsmässigt av tillskott som främjar produktionen av kväveoxid. Kväveoxid är en kärlvidgande budbärare/ ämne och den naturliga motvikten till endoteln-1. Örten Gynostemma pentaphyllum (Jiaogulan) är ett kraftfullt stöd för kväveoxid. Ytterligare stöd kan fås genom att tillhandahålla förlöparna till kväveoxid i form av L-arginin och L-citrulin. Antioxidanter bekämpar också oxidativ stress som hämmar aktiviteten hos det enzym som producerar kväveoxid i blodkärlen (eNOS-endothelial nitric oxide synthesis).
Vinter/ köld framkallad fång har historiskt sett ansetts vara mycket svår att hantera, men förståelsen för den vaskulära mekanismen har lett till betydande framsteg för att hjälpa dessa hästar att balansera de krafter som påverkar blodtillförseln till deras hovar.
Eleanor Kellon, VMD
Har du en häst med metabola problem som EMS/ insulinresistens eller PPID (cushings)? Det finns hjälp!
Att se över foderstaten är en av de viktigaste åtgärderna för ökat välmående.
- Se till att socker + stärkelse ligger under 10%
- Mineraler och vitaminer – Olika brister kan bidra till försämrad insulinkänslighet. Läs gärna Mineraler och den insulinresistenta hästen. Önskas personlig hjälp kan ni även titta under foderstatsbalansering.
- Omega 3 går till stor del förlorat vid skörd av hö eller hösilage. Bästa sättet att ersätta detta är genom att ge linfrön eller linfröolja.
Produkter jag rekommenderar:
Basmineral vinter ensamt eller i kombination med Hovtillskottet. Dessa kan köpas tillsammans till ett mycket förmånligt paketpris. Om ni har mycket mineraler kvar eller hellre vill fortsätta med ert nuvarande mineralfoder kan ni komplettera detta med Hovtillskott + Magnesium. Ovanstående kombinationer är framtagna för att täcka upp de vanligaste bristerna i de flesta svenska grovfodren.