Key Mineralmix sätter näringen i centrum

Det finns miljoner olika tillskott för hästar på marknaden idag, alla marknadsförs för att lösa olika problem, som ofta har sin grund i bristfällig näring. Genom att gå igenom hästens foderstat utifrån grovfoderanalys och övrigt foder kan man sedan komplettera med näring, mineraler och vitaminer baserat på vad som saknas eller är överskott på. Istället för att på vinst och förlust testa olika tillskott, kan man då lägga pengarna på det som hästen verkligen behöver.

 

Förutom vatten byggs/drivs både hästens och våra kroppar av olika näringsämnen. Båda är gjorda för att arbeta och har en fantastisk självläkningsförmåga. Naturen strävar alltid efter balans och optimal hälsa. Kroppens celler byts ut/förnyas kontinuerligt. För att detta och alla andra processer i kroppen ska fungera krävs olika näringsämnen. Brister och obalanser kan därför påverka mer än man från början tror. Att tillföra det som fattas är ingen mirakelmetod som kan lösa alla problem, det är ett grundläggande basbehov för att kroppen ska fungera. Av den anledningen ser jag det som ett självklart första steg att kolla eventuella brister eller obalanser.

 

Exempel på problem som ofta är näringsrelaterade och därför kan svara bra på att man balanserar upp foderstaten och tillför viktig näring.

Dålig hovkvalitet (Läs artikeln ”Näring för starka hovar”)

  • Dålig/långsam tillväxt

  • Svagt tunt hovhorn och ständiga tappskor.

  • Sprickor

  • Olika former av röta, som lamellrandsröta och till viss del strålröta.

  • Fång/insulinresistens 

Dåligt immunförsvar

Regnskållor

Mugg

Svårt att bli dräktig

Muskelproblem

Vad är skillnaden mellan Key Mineralmix foderstatsbalansering och en vanlig gratis foderstat från något annat foderföretag?

 

Key Mineralmix foderstatsbalansering:

  • Sker oberoende, vilket innebär jag kan rekommendera det fodret som passar er häst bäst oavsett vem som tillverkar det. Vanligtvis rekommenderar foderföretag endast sina egna foder.

  • Beräknas endast utifrån hästägarens analyser. Saknas analys blir det inte mer än en bra gissning. Vilket även jag hjälper till med, om någon ringer och vill ha råd om dosering av mina produkter, eller ha andra råd om vad de kan kombineras med.

  • Går på djupet även när det gäller mikromineralerna koppar, zink, järn och mangan. Tittar inte bara på mängderna utan även på balansen mellan dem, eftersom dessa konkurrerar med varandra om upptaget. Vid obalanser kan brister uppstå trots att det enligt en vanlig foderstat finns tillräckliga mängder.

  • Balanserar magnesiumet mot kalcium för de hästar som behöver det. Viktigt för hästar med EMS, insulinresistens, fång, PPID, muskelproblem eller nervositet.

  • Tittar även på om det finns extra behov av vitaminer eller omega 3, beroende på hälsostatus och tillgång till bete.

Länk till ”Foderstatsbalansering”

Om ni vill veta mer om vilka resultat jag hittills sett efter en foderstatsbalansering se

Om företaget”