NÄRING FÖR STARKA HOVAR

 

Har din häst dålig hovkvalitet? Testat allt men ingenting verkar fungera.

Eller fungerar bara delvis? Du bör titta på hela hästens omgivning. Både hovvården, miljön och utfodringen. Du kanske redan har en bra hovvård och en bra miljö, men utan alla byggstenar/näring blir det ändå omöjligt att bygga en stark och frisk hov.

Ibland innehåller foderstaten faktiskt allt och i tillräcklig mängd. Trots detta blir det ingen ordning på hovarna. Då kan man behöva titta på balansen mellan mineralerna. Har man ett stort överskott av järn eller mangan kommer hästen ändå att utveckla brist på koppar och/eller zink vilket är en vanlig orsak till dålig hovkvalitet. Finns det tillräckligt med de essentiella aminosyrorna lysin och metionin? Det är i stort sett omöjligt att veta utan att analysera grovfodret. Eftersom det är därifrån den mesta näringen kommer och det är också det som hästen äter mest av.

 

Om du inte har någon analys att utgå ifrån och ordinarie mineralfoder inte verkar räcka till kan du välja att lägga till ett hovtillskott för att försöka täcka de vanligaste bristerna. Här finns det ju en del att välja på med stora variationer både i pris och innehåll. Vad som passar beror på vad just er häst saknar eller har överskott på.

 

Brister relaterade till dålig hovkvalitet:
  • Råprotein, eftersom hov väggen består till över 90% av protein beräknat på torrsubstans är det viktigt att foderstaten innehåller tillräckliga mängder protein. Protein är uppbyggt av olika aminosyror. Varav en del är essentiella, dessa kan inte hästen själv syntetisera/tillverka, utan de måste finnas i fodret. Vid brist på essentiella aminosyror, i första hand lysin följt av metionin, kan hästen inte utnyttja proteinet i foderstaten fullt ut. Vilket även kan ge problem att sätta muskler. B6 och folsyra har en roll för syntes/tillverkning av icke essentiella aminosyror.

  • Svavelbärande aminosyror, varav metionin är essentiell. Troligen den för hovarna viktigaste aminosyran. Brist visar sig oftast som svag hovstruktur. Det är tyvärr inte ovanligt att grovfodret har ett allt för lågt innehåll.

  • Koppar och zink. Det är ganska få som analyserar sitt grovfoder på mikromineraler, man räknar med att mineralfodret ska täcka behovet. Så enkelt är det dock inte eftersom man även måste ta hänsyn till balansen mellan mineralerna. Innehåller fodret/vattnet mycket järn och/eller mangan hämmas upptaget av koppar och zink. Vilket resulterar i att dessa hästar kommer ha ett ökat behov av koppar och zink. Över lag är det ett lågt innehåll av koppar och zink i alla grovfoder däremot kan mängden mangan och järn variera kraftigt. Från riktigt lågt till toxiska nivåer. Även koppar och zink behöver vara i balans med varandra eftersom överskott på den ena kan orsaka brist på den andra. Så det är säkrast att tillföra dem tillsammans för att inte orsaka obalanser.

    Brist på koppar och/eller zink har satts i samband med bland annat:

    Dålig/långsam hovtillväxt

    Svagt/tunt hovhorn

    Sprickor

    Rötor

    Fång

    Nedsatt immunförsvar

    Fertilitets problem

    Lättare att få hudinfektioner (regnskållor, mugg mm)

    Dålig päls kvalitet

    Anemi (blodbrist hos häst beror oftast på brist på koppar och inte på järnbrist)

  • Omega 3. Fetter och vaxer skyddar hoven mot både uttorkning och väta. Eftersom hästen inte har några problem att syntetisera varken kolesterol, fosfolipider eller andra fettämnen som finns i hovarna, så är fettbrist i sig inget problem. Man har sett att fett sammansättningen i hovarna kan ändras beroende på vilken typ av fett hästen äter. Om detta är bra eller dåligt vet man inte eftersom det än så länge saknas forskning. Hästens naturliga diet, gräs är en rik källa till omega 3 och omega 6 i förhållandet 4:1 till 6:1. Hästar på bete har inget behov av extra fett. Hästar som inte har tillgång till färskt gräs eller endast begränsad tillgång har behov av omega 3, eftersom detta till stor del går förlorat i hö eller hösilage. Linfrön eller linfröolja är den bästa källan eftersom de har samma förhållande mellan omega 3 och omega 6 som gräs.

  • Biotin. Det är sällan brist på biotin, men doser runt 20 mg/500 kg häst har visat sig ha en positiv effekt på hovar. Som snabbare tillväxt och förbättrad hornkvalitet vid långvarigt bruk.

  • Selen fungerar som en antioxidant och skyddar fetterna från att oxidera. Både brist och överskott påverkar hovarna negativt, de flesta mineralfodren innehåller tillräckliga mängder. Vill man ge mer är det bäst att testa detta först med ett blodprov.

  • Vitamin E finns i rikliga mängder i färskt gräs, men behöver tillsättas om hästen inte har tillgång till bete. Dosering beroende på övrigt mineralfoder och om hästen har någon inflammation som till exempel fång eller insulinresistens. Vitamin E fungerar också som en antioxidant.

  • Vitamin A kan lagras i kroppen och därmed finns risk för överdosering. Brist högst osannolik eftersom de flesta mineralfodren är berikade. Grovfoder täcker som regel grundbehovet och sommartid betydligt mer, då det innehåller betakaroten. Detta omvandlas till A vitamin efter behov. Grovfoder som lagrats länge eller tappat färgen kommer innehålla mindre betakaroten. Ett naturligt sätt att öka betakarotenet kan vara ett ge några morötter. Brist på A vitamin kan påverka hud, hovar och immunförsvar negativt.

  • Jod behövs för normal sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning. Både brist och överskott är skadligt. Brist ökar risken för olika rötor.

 

Har din häst dålig hovkvalitet?

Det finns ofta ett starkt samband mellan olika näringsbrister och dålig hovkvalitet. Produkter jag rekommenderar:

Basmineral vinter eller sommar i kombination med Hovtillskott. Dessa kan köpas tillsammans till ett mycket förmånligt paketpris. Om ni har mycket mineraler kvar eller hellre vill fortsätta med ert nuvarande mineralfoder, kan ni välja att komplettera detta med Hovtillskott. Då kommer ni igång meddetsamma och behöver varken vänta eller kassera något ni redan köpt.