Med tillstånd översatt bloggartikel originalet är skrivet av Dr. Eleanor Kellon veterinär och ägare av Equine nutritional solutions. Länk till original inlägget som är på engelska.
(Key Mineralmix produkter och foderstatsbalansering bygger till största delen på kunskap från hennes kurser.)
Är vita hovar svagare?
Originalet publicerades 17 juli 2023 av Dr. Eleanor Kellon
Det anses vara en myt att vita hovar är svagare än mörka hovar. Detta baseras på studier som visat att den strukturella styrkan hos både vita och mörka hovar är identisk. Myter kan ha svårt att dö ut, särskilt som de ibland innehåller ett visst mått av sanning. Det finns nämligen vissa fördelar med pigmentet melanin som finns i mörka hovar.
En studie från 2015 undersökte hud- och hovhälsan hos 974 treåriga hästar av rasen Franches-Montagnes. Resultaten visade att vita fält var förknippade med risk för solbränna, hudinflammation/ mugg och dålig hovkvalitet.
Eumelanin är pigmentet som ger svart och brun färg åt hud, hår och hovar och skyddar mot solens UV-strålning. Eumelanin absorberar UV-strålningen effektivt, medan pheomelanin, som finns i rödhårigas hår och hud, inte är lika skyddande.
Hovväggen består av keratinrör som är inbäddade i en fet matris. Dessa ger hovarna deras glans. En studie på människor från 2012 visade att UV-strålning skadar keratinet och fettet i översta hudlagret. Hovväggen är en specialiserad form av hud, skapad av cellerna i kronranden.
En konsekvens av att oskyddad hud utsätts för solen är att fukten förloras. Fukten i hovhornet är redan låg, men den är viktig för att hoven ska kunna motstå stötar och bära vikt. UV-strålning kan också bryta ner viktiga vitaminer som folat, riboflaviner, vitamin A och E.
Det finns många faktorer som påverkar hovkvaliteten, men om du har en häst med vita hovar och har problem kan det kanske vara en idé att använda zinkoxidkräm som solskyddsmedel.
Eleanor Kellon WMD
Key Mineralmix produkter har fokus på hovhälsa.
Näring och hovvård kommer fortfarande vara avgörande för att bygga starka och friska hovar oavsett vilken färg de har, men intressant att man hittat en möjlig förklaring till varför de vita ibland upplevs vara känsligare. På hemsidan finns flera artiklar om näringens inverkan på både hovhälsa och fång/ insulinresistens. Det som är bra för hovarna är bra för hela hästen, samma nyckel näring påverkar både huden, immunförsvaret och fertiliteten.