Snabbguide -Vilka produkter ska jag välja?

Basmineral sommar och vinter

Det är ofta samma näringsbrister inblandade oavsett om det handlar om dåligt immunförsvar, dåliga hovar, taskig hud, mugg eller regnskållor. Ofta kommer man långt med bara någon av basmineralerna, som innehåller rikliga mängder av både koppar och zink. Brist på dessa är troligen den absolut vanligaste näringsmässiga orsaken till ovanstående problem. Basmineralerna innehåller även en hög dos magnesium, vilket är särskilt viktigt för för hästar med EMS/ insulinresistens, PPID, nervositet och olika typer av muskelbesvär. Ibland krävs det dock mer och man måste titta vidare på fler näringsämnen.

Basmineral vinter är till för hästar som inte går på bete, eller endast har begränsad tillgång till bete. Där största delen av näringen kommer från hö eller hösilage. Om din häst går på bete och får den största delen av näringen därifrån, välj istället Basmineral sommar. Skillnaden mellan dessa båda är att vinter är berikad med e-vitamin och lite b vitaminer.

Mangan

Ingen av basmineralerna innehåller mangan, då behovet ofta är både uppfyllt och i överskott redan från grovfodret. På vissa håll är dock mangan lågt och då behöver man komplettera detta. Mangan tillskottet kan läggas till separat i de fall det behövs.

Finns det tillräckligt med protein i foderstaten?

Se till att foderstaten innehåller tillräckligt med protein, brist kommer påverka hela hästen negativt. Potatisprotein är bra att komplettera med när proteinet är lågt.

Aminosyror

Näst efter koppar och zinkbrist, kommer brist på metionin, en essentiell svavelinnehållande aminosyra. Essentiell innebär att hästen inte själv kan tillverka den, utan den måste finnas i fodret. Brist på metionin är en vanlig orsak till bland annat dålig hovkvalitet. När svavlet i grovfodret ligger under 2 g/ kg torrsubstans kommer metioninet ofta vara för lågt, ligger det under 1,5 g/ kg torrsubstans är det garanterat brist på metionin. Ni kan läsa mer om metionin i artikeln: Kan din häst ha svavelbrist?

Brist på lysin, en annan essentiell aminosyra är också vanligt, särskilt om hästen har svårt att sätta muskler. Lysin och/ eller metionin är viktigt för både hovar, hud, immunförsvar, avgiftning och muskulatur. Brist på essentiella aminosyror gör att hästen inte kan utnyttja proteinet i foderstaten fullt ut. Det är oftast lysin och/ eller metionin som saknas.

Både Hovtillskottet och Lysin + Metionin innehåller aminosyrorna lysin och metionin i för hästen verksamma doser, man kan därför välja att kombinera Basmineralerna med någon av dessa.

Komplettera Basmineralerna med Lysin+Metionin, när hästen har behov av extra lysin och metionin.

Komplettera Basmineralerna med Hovtillskott, när hästen förutom lysin och metionin också har behov av mer koppar och zink. Ligger järnet högt i grovfodret kan dosen av koppar och zink behöva ökas och då är Hovtillskottet ett bättre alternativ, det ger dessutom en terapeutisk dos av biotin och är speciellt framtaget för hästar med dålig hovkvalitet. Finns att köpa till mycket förmånligt paketpris!

Hovtillskott ”med unik garanti”

Hovtillskottet är gjort för att toppa det ordinarie mineralfodret och täcker upp dom vanligaste bristerna i samband ned dålig hovkvalitet. Vilket gör det väldigt enkelt att börja med, man kommer igång med detsamma, men kan ändå köra slut på de mineralerna man har hemma. Inget går förlorat, varken tidsmässigt eller ekonomiskt. Hovtillskottet kommer dessutom med en ”unik garanti”, dvs om ni mot förmodan inte får någon förbättring, kommer ni få hjälp med att gå igenom foderstaten. Detta eftersom målet alltid är att nå resultat. Om er häst har EMS/ insulinresistens, PPID, muskelbesvär eller nervositet kan ni välja att även lägga till extra magnesium. Hovtillskott + Magnesium finns till riktigt bra paketpris och har blivit ganska populärt till denna kategori av hästar.

Vitaminer

E- vitamin

Det finns ganska generöst med e-vitamin i basmineralerna, så friska hästar i lättare arbete, kommer troligen inte ha behov av mer. Högpresterande eller sjuka hästar kan däremot att ha behov av mer. Ni kan läsa mer på produktsidan för e-vitamin.

Vitamin B1/ thiamin

Framför allt till högpresterande, stressade eller nervösa hästar. Hästar med patellaupphakningar, en del hästar med PSSM svarar också positivt på extra vitamin B1/ thiamin. Många hästägare vittnar också om att deras EMS hästar mår bättre med högdos thiamin. Läs mer på produktsidan för Vitamin B1.

Vitamin B6

Högdos B6 för hästar med metabola besvär som EMS/ insulinresistens och PPID. Ni kan läsa utförligare om detta på produktsidan för Vitamin B6. Även om fokus ligger på hästar med metabola besvär, så är B6 även viktigt för högpresterande hästar, fast inte i så hög dos. Troligen räcker det med halv dos till dessa, kanske mindre. B6 behövs nämligen för att omvandla lagrat glykogen till glukos, vilket ger energi till musklerna.

Vitamin B12

B12 marknadsförs nog nästan uteslutande till nervösa, stressade och högpresterande hästar, för att stötta blodbildningen. Men kan vara viktig även för hästar som har problem med tarmfloran. Dessa kommer ha en ökad risk för brist, samtidigt som många av tarm mikroberna är beroende av B12 för sin metabolism. Hästar med PPID har också ofta lågt B12. Läs mer på produktsidan för Vitamin B12.

Var ska jag börja?

Börja alltid med basen, se till att protein och mineralbehovet är täckt, samt kolla svavelhalten i grovfodret. Behövs det mer aminosyror? Se vad det ger för resultat och experimentera vidare med vitaminerna. Har er häst metabola besvär kan det vara bra att lägga till åtminstone B6 redan från början, det finns dock lite i Hovtillskottet.