Med tillstånd översatt bloggartikel originalet är skrivet av Dr. Eleanor Kellon veterinär och ägare av Equine nutritional solutions. Även hov fotot kommer därifrån. Länk till original inlägget som är på engelska.
(Key Mineralmix produkter och foderstatsbalansering bygger till största delen på kunskap från hennes kurser.)
Utfodring för friska väderbeständiga hovar
Originalet publicerat den 9 januari 2017 av Dr. Kellon
Det finns en anledning till att hovtillskott har en stor marknad. Det finns också en anledning till att de tenderar att ha samma ingredienser.
Detta beror på att det ofta finns ett starkt samband mellan näringsbrister och dålig hovkvalitet.
Hovväggens kvalitet och integritet, samt motståndskraft mot infektioner, är resultatet av ett samspel mellan genetik, hovvård/verkning och näring. Genetiken kan vi inte ändra på. Bristfällig hovvård har en stor påverkan som kan leda till både sprickor och separationer även i de starkaste hovarna. Men näring spelar också en mycket viktig roll och hovarna kan spegla flera vanliga näringsbrister.
Hovväggen består till över 90% av protein. Proteinbrist stor nog att påverka hovtillväxt eller kvalitet är ovanlig, medan brist på individuella aminosyror är betydligt vanligare – inklusive metionin, som behövs för cystein som bildar de för hoven stärkande svavelbindningarna. Lysin är en annan aminosyra det ofta är brist på, som är viktig i hovprotein.
En frisk hov har glans och en glatt känsla på ytan. Detta kommer från ett nätverk av fetter och vaxer. Dessa tillverkas enkelt av cellerna så det kan inte bli någon fettbrist i sig, men hästar på hö till skillnad från gräs har ett mycket lågt fettintag och kan ha torr päls och torra hovar. Dessa kan svara bra på ett extra tillskott av fett.
Zink krävs för varje steg av cellaktivitet i keratinocyterna som bildar hovstrukturen, liksom för att bilda det strukturella proteinet i hovväggen. Zink är också det mineralet i USA och runt om i världen, som det oftast råder brist på. Studier har bekräftat att låg zinkstatus resulterar i långsam hovtillväxt, svaga anslutningar (lamellranden), tunna väggar och svagt horn.
Zink och koppar tillsammans spelar också en nyckelroll för att skydda fett skikten i hovväggen. Hovar, precis som naglar, har en glans och hal känsla när de är friska. Detta kommer från fetter som är inkorporerade i den yttre strukturen, vilket håller fukten från miljön ute men kritisk vävnadsfukt inne. Zink och koppar är viktiga komponenter i antioxidantenzymer som skyddar dessa fetter.
Koppar krävs också för enzymer som bildar det förstärkande proteinets tvärbindningar i hovvävnad. Hov problem kopplade till kopparbrist inkluderar sprickor, sulblödningar, abscesser, strålröta och fång.
Av de potentiella näringsbristerna relaterade till dålig hovkvalitet är spårmineralbrister den vanligaste. För att korrigera detta måste du komplettera med bra nivåer av koppar och zink i ett tillskott med låga eller noll nivåer av mangan och järn, eftersom de kan konkurrera om absorptionen av dessa mineraler. Många hästar kommer också att dra nytta av lite fett och aminosyrorna metionin och lysin. Resultaten kommer att tala för sig själva.
Eleanor Kellon, VMD
Har din häst dålig hovkvalitet?
Det finns ofta ett starkt samband mellan olika näringsbrister och dålig hovkvalitet. Produkter jag rekommenderar:
Basmineral vinter eller sommar i kombination med Hovtillskott. Dessa kan köpas tillsammans till ett mycket förmånligt paketpris. Om ni har mycket mineraler kvar eller hellre vill fortsätta med ert nuvarande mineralfoder, kan ni välja att komplettera detta med Hovtillskott. Då kommer ni igång meddetsamma och behöver varken vänta eller kassera något ni redan köpt.